Variation av lämpliga likvärdiga övningar för långsiktig utveckling utan att bli uttråkad.

En stor utmaning många tränare och aktiva har är att skapa stimuli, att stressa kroppen till utveckling. Ett mycket bra sätt är styrketräning, vilket de flesta känner till.. De två principerna inom träning för att skapa stress är progressiv överbelastning och variation.

Vi ser alldeles för ofta idrottare som år ut och in kör samma övningar , samma reps, och samma vikt. Resultatet blir oftast inget alls, eller det samma och att de aktiva blir uttråkade.” Uttråkning” är kanske den vanligaste orsaken till att fysträningen blir just tråkig. Genom att variera övningar ökar möjligheterna till ny stress och därmed bättre utveckling

Nackdelarna med nya övningar är att de aktiva behöver lära sig dem innan de kan träna dem. En process som kommer ta tid från den kortsiktiga resultatutvecklingen men skapa en långsikitg utbildande träning och resultat. En annan nackdel är att tränarna behöver utbilda sig och skapa en större verktygslåda både för lärandet och tränandet.

Vi på Ahletic Sports School jobbar dagligen med över 300 unga lovande idrottare och har satt ihop övningsmatriser, där du som tränare och aktiv på ett enkelt sätt kan variera din träning. Vi har skapat systemet för att hjälpa dig hitta rätt i djungeln.

När du väljer övninar är det viktigt att du väljer lämpliga och likvärdiga övningar som kompletterar din övriga träning. Är du osäker hur du gör, kan du amäla dig till våra kurser på info@ahtleticsportsschool.com

Det finns inga övningar som fungerar utan metod. Alla övningar behöver kopplas till en metod för att generera utveckling och självklart måste du kunna uföra övningen med tillräckligt bra teknik. Metoden bör vara progressiv och innehålla bland annat följande faktorer.

  • Rep
  • Set
  • Vikt (% av 1 RM)
  • Hastighet
  • Set vila
  • Frekvens (antal pass per vecka)
  • Varaktighet ( antal veckor)

Om du varierar dina övningar och använder smarta metoder kommer du få en långsiktig utveckling. Träningen kommer vara både utmanande och rolig samt göra dig bättre på din idrott, det är du värd!

Lär dig övningarna innan du tränar dem och ta hjälp av en engagerad, närvarande kompetent tränare

Vill du ha hjälp att variera din egen träning och skapa bättre möjligheter för att nå dina mål? skicka ett mail till info@athleticsportsschool.com så löser vi det.

Leave a Reply

Close Menu