Att gå ner i gymmet behöver inte alltid vara bra!

Varför ”att bara bli stark kan vara fel”

 Samma regler gäller för styrka som för teknik och de flesta atleter och tränare känner på sig att det är sant, men ändå tränar många atleter helt fel i förhållande till vilken effekt de vill få ut. Varför, troligen okunskap, trender, social påverkan och ”starka” förespråkare för nya kommersiella produkter.

Styrka är ingen trend utan specifik och gammal

När vi  tränare och atleter har enats om att styrka är specifik (SAID), vilket verkar ta lång tid, kommer det bli svårare för tränare att säga,-det är bara att bli starkare! Vi måste noga analysera idrotten och de krav på styrka som finns och därefter välja rätt övningar, intensiteten, volymen och placera in träning på rätt tid i förhållande till den specifika idrotten.

Vi behöver bland annat ta hänsyn till typ av muskelarbete, kraft, hastighet, extern belastning, kraftriktning och krav på stabilitet. Så vill du förbättra din förmåga att bromsa är vertikal excentrisk träning bättre än koncentrisk. För att förbättra förmågan att skapa kraft i hög fart är styrketräning i hög hastighet bättre. Vill du bli stark i ett specifik rörelseomfång är det bättre att träna rätt omfång än fel. Vill du bli stabilare i förhållande mot ett stabilt underlag stående, är det mindre effektivt att träna liggande.

Individuellt krav på styrka

Och inte nog med det. Vi har behov av olika styrkor, vi är olika starka, vi reagerar på olika övningar, metoder och det tar olika lång tid och….listan kan göras lång. Träningsprogram och upplägg får aldrig bli ”tränarens”, det måste bli individens och vad som är bäst för hen.

Att maximera effekten av ett träningsupplägg innebär att du behöver kunskap om varför, vad du ska göra, hur det ska gå till och när det ska göras med andra ord använda rätt verktyg till rätt arbete.

Styrka för Sport 1 2 3 4

Vi har tagit fram ett enkelt system som sparar både tid för dig som tränare och klubb,  ökars förståelsen om vad och ger framför allt bättre effektivare träning. Vi har gjort tydliga dokument, tester, övningar och metoder så att du som tränare kan vara mer närvarande, engagerade och utmanande. Det fina är att systemet har en djup vetenskaplig förankring ochär testad på Nationella idrottsprogrammet i Helsingborg på över 500 elever under 10 år

Vill ni att vi kommer presenterar vårt system förer, ta kontakt på info@athleticsportsschoo.com eller ring Anders på +46 739 47 60 48

Leave a Reply

Close Menu