Lyftanalys av OLYCOACH

Hallå DU (lyftarens namn)

Personligt brev

Tänk på!

Du har haft en väldigt bra teknik och resultatutveckling den senaste tiden vilket troligen innebär att kroppen behöver lite extra vila på grund av ackumulerad trötthet. Denna trötthet uppstår i första hand i den stora knäsenan, ryggen, axlarna och handlederna och är en vanlig orsak till längre träningsuppehåll och platåer.

Förslag är att öka den aktiva vilan/transfereperiod efter varje komplett genomförd

Mesoperiod 1                     3 dagar

Mesoperiod 2                     7 dagar

Mesoperiod 3                     14 dagar

Mesoperiod 4                     21 dagar

Adaption tar tid.

Precis som vi tidigare pratat om bör du lyfta en vikt minst 6 gånger innan den gälls som ny nivå. Dessa lyfta kan utföras vid olika pass och olika antal rep. Du behöver vänja vid ökad träningsbelastning i form av volym, börda, frekvens, hastighet och rörelseomfång.

Du ska vara ditt bästa jag om 6 år och ca 84 000 rep. Vi måste hålla din kropp hel.

10% regeln

Progression av träning. Den gamla regeln är bra att ha när du planerar ny träning. 10% ökning av träningsbelastning per år är enkelt uträknat att du ska få plats med en extra månads träning varje år. Tränar du 4 pass x 48 veckor = 192, ska du öka antal pass med 19 eller gå från 11 000 rep/år till 12 100 rep/ år. 10% är med andra ord väldigt mycket. Ta det lugnt och planera din träning smart. Använd årsplaneringsmallen i google OLYPLAN doc och gör din periodsummering.

Vi har tidigare pratat om vilka faktorer som står bakom 1 RM och de olika referenseresultaten som gäller för lyftning (kolla i din OLYBOOK)

Teknikkorrigering (det du kan men inte gör med din kroppsrörelse och stång)

Ett teknikfel innebär att du kan göra det men gör inte det. Om du inte kan det är det ett lärande problem och om du inte kan lära dig det är det ett stabilitets, rörlighet eller styrkeproblem. Teknik i lyftning, det vill säga grovmotoriska färdigheter delas upp i lokomotiv, din kropp och objekt, stången. Du har en mix av båda. Beroende på vilken motorisk färdighet som skall förbättras/läras är det viktigt att du väljer rätt övningar (kolla dina anteckningar)

Håll ihop kroppen och stången upp till knäna, Knä frånskjutning, knäframskjutning, sträck och träff i höften, samt effektivare 3:e drag.

Samtliga teknikfel leder till att förhållandet lyftare/stång blir fel och den horisontella korridoren ökar. Vilket gör att hävarmar inte utnyttjas optimalt. Du lyfter stången för långt ifrån dig (nära principen)

Inter muskulär koordination (Släpp bromsen)

Upp och ner eller sträck och böj i höften, andra till tredje draget.

Fånga fasen: anledningen till att du har lång bromssträcka i djup position är troligen ett rörlighets- eller styrke-problem. Ta reda på VARFÖR du är stel?

Viljestyrd kontraktion (det du har men inte använder GASEN) 

Din hastighet i andra draget kan bli betydligt högre. Jag är övertygad om att du har mer explosivitet att ”kräma” ur men du vågar inte riktigt. En anledning kan vara att du behöver förbättra din motoriska objektskontroll (Koll på stången) Har du inte bra kontroll på stången är det stor risk att stången flyger upp i haken/näsan eller pannan. Det gör ont och det är få som gillar😊. Lek med stången och utför enklare explosiva övningar med lägre motoriska krav. Hopp, kast och delövningar

Muskel/sena systemet. (Antal hästkrafter)

Tyngdlyftning är en styrkeidrott och den har stort behov av muskler och senor.

De lokala faktorerna, det vill säga hur din muskel ser ut och hur stor muskeln är

Det är alltid bra att bli starkare i ben, rygg och axlar. Din ländrygg är svag vilket gör så att hon tappar position och troligen hennes framsida vilket gör att hennes baksida får jobba mer och hon tappar sin rygg. Viktigt att du inte kör till failure. Risken är stor att du genom trötthetsträning på lättare vikter blir långsammare men starkare medan du behöver bli explosivare på tyngre vikter (specificitetsprincipen) Använd alltid kraft/hastighetskurvan för att välja rätt övningar och metoder

Jag är även säker på att din överkropp är lite svag. Behöver se mer och få in mer data innan jag kan säga vad som krävs. Generellt sätt är du som kvinna lite svagare i överkropp än killar vilket gör att tjejer behöver träna lite extra överkropp. Nackdelen med extra överkropp är att återhämtningstiden ökar vilket gör att du bör lägga överkroppsträning i de perioder där du tränar lite mindre ryck och överstöt.

Mobilitet (det du vill göra men inte kan pga att det tar stopp)

Det viktigaste är att ta reda på varför du är stel. Stelhet kan var en produkt av skada, svaghet eller rädsla. Ta reda på varför du är stel. Att du är stel är uppenbart, det ser vi ju,

Du behöver få upp rörligheten i bröstrygg, höft och fotled, vilket leder till att du tappar ryggpositionen i draget samt får en instabil fånga position. Ju längre ifrån du lyfter desto större vridmoment och krav på stabilitet.

Använd de 10 bästa, vi gick igenom förra gången, för att utveckla din lyftspecifika rörlighet. Skapa ett unikt OLYMOB pass och kör det 3 gånger i veckan i 6 veckor

När du är klar med vad du vill förändra baserat på din lyftanalys är det tid att välja period, övningar och metoder. När du valt dina övningar är det tid att skapa ditt fyra veckors program. Skicka över det så tar vi ett skypemöte.

Ha en bra dag, Anders

Att träna tungt är inte koden till tunga lyft!

Många lyftar som vi ”stöter” på under våra utbildnings-, workshop, camp och träningar har en övertro till tunga lyft. Självklat behöver en tyngdlyftare lyfta tungt men att utveckla 1 RM i ryck och stöt är lite mer komplext än så.

Tyngdlyftning är inte styrketräning, tyngdlyftning är en idrott bestående av komplexa rörelser, fysiska och psykologiska kvaliteter

För att veta vad man bör träna på är det viktigt att se vilka faktorer som ligger bakom 1 RM. Chris Beardsley har gjort en smart modell vilken vi använder för att förklara för våra kunder och lyftare.

1 RM = Muskel/sena enhet + Viljestyrd kontraktion + inter muskulär koordination + teknik

För att träna de olika faktorerna behöver du ändra dina övningsval och metoder

 • Muskel/sena. Lokal faktorer. Du behöver ha muskler för att lyfta tungt. Träna tung/jobbig träning men aldrig till miss. De två sista repsen innan du missar när du kör fler reps kan leda till att snabba fibrer omvandlas till långsammare samt längre återhämtningstid.
 • Viljestyrd kontraktion. Din förmåga att ta i (gasa) över 85 % av max eller 90% av max insats(hastighet)
 • Intermuskulär koordination. musklernas förmåga att bromsa vid rätt tillfälle. Låg vikt i hög hastighet utan trötthet.
 • Teknik. din individuella förmåga att skapa kraft/hastighet i rätt riktning med minsta möjliga enerigåtgång. Lyftaren har tre stora utmaningar. Att kast vikten rakt upp, att fånga vikten och ochet mellana kast OCH fånga. Det sträckningen till böjning

Tabellen nedan visar vilka vikter du oftast bör träna på för att optimera dina förutsättningar att öka ditt 1 RM, men ibland måste du lyfta tunt och ibland lite lättare. ma- Rapporter från eliten runt om i världen tränas 50% av alla lyft på vikter kring 80% av max flertalet av lyften är tvåor

Lycka till och vill ni veta mer om hur vi tänker lyftning anmäl köp våra utbildningar till er klubb, box eller anläggning. Ni kommer med säkerhet lära er nya användbara verktyg i jakten på er tyngsta 1 RM

Variation av marklyft, höftfällning, höftböj och höftlyft med skivstång

Det finns mycket att variera. Vi fortsätter med samma inriktning som vi gjort tidigare med knäböj. Vi kommer därefter gå vidare att göra samma sak med drag, press och bålrotation. Målet är att ge dig som tränare/aktiv en välfylld verktygslåda för att undvika utvecklingsplatåer och ge dig bättre förutsättningar att nå dina mål genom styrketräning med skivstång

Variation är ett mycket effektivt sätt att skapa stimuli för styrkeutveckling och valet av övningar är en stor del av denna träningsprincip.

”Välj likvärdiga övningar men ända olika”. Fundera på vilken typ av styrka du vill bli bättre på och välj därefter en övning och metod som är lämpliga för att nå ditt mål.

Du behöver lära dig att utföra övningen tillräcklig bra innan du kan förvänta dig att den kommer ge förväntad effekt. En ny övning ger alltid stimuli i form av grov och finmotorisk rörelsekontroll, men denna är oftast kopplad till tekniken i övningen och mindre överföringsbar till din idrott.

Vill du lära dig och utbilda dig i vårt system, är du välkommen att ta kontakt för mer information på info@athleticsportsschool.com

Variation av lämpliga likvärdiga övningar för långsiktig utveckling utan att bli uttråkad.

En stor utmaning många tränare och aktiva har är att skapa stimuli, att stressa kroppen till utveckling. Ett mycket bra sätt är styrketräning, vilket de flesta känner till.. De två principerna inom träning för att skapa stress är progressiv överbelastning och variation.

Vi ser alldeles för ofta idrottare som år ut och in kör samma övningar , samma reps, och samma vikt. Resultatet blir oftast inget alls, eller det samma och att de aktiva blir uttråkade.” Uttråkning” är kanske den vanligaste orsaken till att fysträningen blir just tråkig. Genom att variera övningar ökar möjligheterna till ny stress och därmed bättre utveckling

Nackdelarna med nya övningar är att de aktiva behöver lära sig dem innan de kan träna dem. En process som kommer ta tid från den kortsiktiga resultatutvecklingen men skapa en långsikitg utbildande träning och resultat. En annan nackdel är att tränarna behöver utbilda sig och skapa en större verktygslåda både för lärandet och tränandet.

Vi på Ahletic Sports School jobbar dagligen med över 300 unga lovande idrottare och har satt ihop övningsmatriser, där du som tränare och aktiv på ett enkelt sätt kan variera din träning. Vi har skapat systemet för att hjälpa dig hitta rätt i djungeln.

När du väljer övninar är det viktigt att du väljer lämpliga och likvärdiga övningar som kompletterar din övriga träning. Är du osäker hur du gör, kan du amäla dig till våra kurser på info@ahtleticsportsschool.com

Det finns inga övningar som fungerar utan metod. Alla övningar behöver kopplas till en metod för att generera utveckling och självklart måste du kunna uföra övningen med tillräckligt bra teknik. Metoden bör vara progressiv och innehålla bland annat följande faktorer.

 • Rep
 • Set
 • Vikt (% av 1 RM)
 • Hastighet
 • Set vila
 • Frekvens (antal pass per vecka)
 • Varaktighet ( antal veckor)

Om du varierar dina övningar och använder smarta metoder kommer du få en långsiktig utveckling. Träningen kommer vara både utmanande och rolig samt göra dig bättre på din idrott, det är du värd!

Lär dig övningarna innan du tränar dem och ta hjälp av en engagerad, närvarande kompetent tränare

Vill du ha hjälp att variera din egen träning och skapa bättre möjligheter för att nå dina mål? skicka ett mail till info@athleticsportsschool.com så löser vi det.

God Jul! Nästa år är det er tur!

Är ni  ägare, chefstränare, VD som har ambition att leda och särskilja er anläggning  från alla andra genom att öka tränarnas kompetens, organisationsförmåga och enastående coaching?

Vi ger er möjligheten att tillsammans med oss skapa er egen utbildningsserie med innehåll som är relevant till tränaryrket, anpassat till era behov och direkt användbart på era kunder dagen efter. Vi garanterar att era tränare kommer utvecklas mot sitt bästa, oavsett vilken kurs ni väljer. Visst låter det bra?

Ni har säkert hört talas om Eleiko Strength Coach,  Olympic Lifting Camp, Athletic Exercise and Strength Coach.  Det är våra utbildningar. Vi har utbildat och inspirerat flera tustentals tränare sedan 2003. 

Vad finns det för nackdelar?

Den största nackdelen är att våra utbildningar håller högt tempo och kräver mycket av deltagarna. Våra kurser går man för att utvecklas och utveckling sker när vi blir medvetna om vår okunskap.  Man kan inte sitta av utbildningarna, utan måste jobba hårt, tänka efter, samarbeta och vilja utmanas att bli bättre. 

Vad kommer ni få för nytta av vår kompetens?

 • Ni kommer få tränare som kan bygga goda kundrelationer under lång tid
 • Ni kommer få tränare som ger era kunder trygghet och en likvärdig syn på träning
 • Ni kommer få tränare som har bra förståelse för träningens principer vilket säkerställer att ni kan erbjuda evidensbaserad träning.
 • Ni kommer få tränare som kan ta hand om era nybörjare, lära dem säkra tekniker för hållbar träning genom hela livet.
 • Ni kommer tränare som med säkerhet kan utveckla era mest kräsna kunder
 • Ni kommer få tränare som blir medvetna om vad som krävs för att bli bättre
 • Ni kommer få tränare som ser helheten och vilka behov era kunder har på både kort och lång sikt
 • Ni kommer helt enkelt få fler nöjda kunder, mer nöjda tränare och en god bra utvecklingsmiljö för framtida utmaningar

Beställ innan nyår till 2018 års priser

Varför välja våra kurser?

 • Har du gått en kurs vid ett tidigare tillfälle, får du alltid gå om den till en administrativ kostnad i mån om plats. (Gäller ej Camp)
 • Vi jobbar med olika pedagogiska verktyg för bättre och effektivare inlärning
 • Vi jobbar i modeller baserade på metoder, principer och vetenskap
 • Vi gör svåra saker enkla. Vi översätter vetenskap till praktisk användbar skill
 • Våra utbildningar är realistiska,. Det vi går igenom går att användas på riktigt.

Ring +46739 476048 eller info@athleticsportsschool.com

Hur går det till? Ring oss så bokar vi ett möte och  berättar mer. Vi vet att våra utbildningar gör skillnad och en träff är det bästa sättet för oss att förklara vad ni kommer få ut, vad ni kommer tjäna och vad ni behöver.

 Premiumanläggningar som köpt slutna kurser av oss!

Jobbsprek, Oslo

Asker Treningssenter Norge

Takkei Training System, Stockholm

Metropolis, Stockholm

Pure Fitness, Singapore

Mandat, Oslo

Ring Anders, +4673947 60 48 eller maila info@athleticsportsschool.com 

Att gå ner i gymmet behöver inte alltid vara bra!

Varför ”att bara bli stark kan vara fel”

 Samma regler gäller för styrka som för teknik och de flesta atleter och tränare känner på sig att det är sant, men ändå tränar många atleter helt fel i förhållande till vilken effekt de vill få ut. Varför, troligen okunskap, trender, social påverkan och ”starka” förespråkare för nya kommersiella produkter.

Styrka är ingen trend utan specifik och gammal

När vi  tränare och atleter har enats om att styrka är specifik (SAID), vilket verkar ta lång tid, kommer det bli svårare för tränare att säga,-det är bara att bli starkare! Vi måste noga analysera idrotten och de krav på styrka som finns och därefter välja rätt övningar, intensiteten, volymen och placera in träning på rätt tid i förhållande till den specifika idrotten.

Vi behöver bland annat ta hänsyn till typ av muskelarbete, kraft, hastighet, extern belastning, kraftriktning och krav på stabilitet. Så vill du förbättra din förmåga att bromsa är vertikal excentrisk träning bättre än koncentrisk. För att förbättra förmågan att skapa kraft i hög fart är styrketräning i hög hastighet bättre. Vill du bli stark i ett specifik rörelseomfång är det bättre att träna rätt omfång än fel. Vill du bli stabilare i förhållande mot ett stabilt underlag stående, är det mindre effektivt att träna liggande.

Individuellt krav på styrka

Och inte nog med det. Vi har behov av olika styrkor, vi är olika starka, vi reagerar på olika övningar, metoder och det tar olika lång tid och….listan kan göras lång. Träningsprogram och upplägg får aldrig bli ”tränarens”, det måste bli individens och vad som är bäst för hen.

Att maximera effekten av ett träningsupplägg innebär att du behöver kunskap om varför, vad du ska göra, hur det ska gå till och när det ska göras med andra ord använda rätt verktyg till rätt arbete.

Styrka för Sport 1 2 3 4

Vi har tagit fram ett enkelt system som sparar både tid för dig som tränare och klubb,  ökars förståelsen om vad och ger framför allt bättre effektivare träning. Vi har gjort tydliga dokument, tester, övningar och metoder så att du som tränare kan vara mer närvarande, engagerade och utmanande. Det fina är att systemet har en djup vetenskaplig förankring ochär testad på Nationella idrottsprogrammet i Helsingborg på över 500 elever under 10 år

Vill ni att vi kommer presenterar vårt system förer, ta kontakt på info@athleticsportsschoo.com eller ring Anders på +46 739 47 60 48

Fyll på din övningslåda!

Troligen har du som tyngdlyftningstränare läst om de fysiologiska principerna, specificitet, variation, progressiv överbelastning, individuella anpassning och  revesibilitet. Till dessa principer kan vi även addera psykologiska principer och sociologiska.  Den viktigaste psykologiska principen är uttråkningsprincipen vilken gäller framför allt de första åren och vid inlärning. Tänk dig själv att äta ris med tonfisk i 6 veckor, tre gånger i veckan.

Du som tränare behöver alltså ha en stor övningsslåda för att tillgodose de olika principerna, optimera dess verkningsgrad och veta vilket syfte, hur de ska utföras och varför.  Alla övningar som finns i lådan bör du ha kunskap om VAD och HUR det skall utföras.

Många tränare,  precis som vi står dagligen inför den stora utmaningen att göra något mycket komplext och helthetstäckande och långsiktigt till ett enkelt träningspass för människor.

För att hjälpa er har vi har skapat övningslathund för tränare med de vanligaste övningarna vi dagligen använder för att stimulera utveckling av principer i tyngdlyftning

De nedre raderna i tabelllen är lyftens olika delar, förklarade på olika sätt. Tala till ”en bonde på en bondes vis”. Vi ser en ökning av fikonspråk inom tyngdlyftningen, Engelska och svenska termer mixas, vetenskapliga ord, latin och grekiska. En bra tränare, enligt oss, översätter, tolkar tex och förklarar på ett begripligt sätt. Alla delarna kan tränas tillsammans, optimeras eller var och en för sig, maximeras. Men oavsett hur du gör är det ryck och stöt vi tyngdlyftare tävlar i och vill utveckla över lång tid

För er som inte kan alla övningar och begrepp hänvisar vi till andra tränare, böcker eller till våra utbildningar. Vi gör det svåra enkelt och vi fyller gärna på din övningslåda och förklarar varför

TEAM OLS

 

Knäböj på många olika sätt och ännu fler variationer för olika resultat

Denna texten är skriven till alla de som inte vet, är nybörjare, atleter eller precis har påbörjat sin tränarkarriär. Så ni som kan, kan gå och köra lite böj istället, det är bättre för er!

För något år sedan läste jag en rapport angående hur många olympier som använde externt belastande knäböjningar i sina förberedelser till OS 1996. Rapporten visade att över 90 % av alla olympierna körde någon form av knäböjning med extern belastning. För mig blev det mer en fundering varför inte de sista 10% kör, troligen låg power idrottare, men hur som helst ganska många. Visst har det gått lång tid men människokroppen har inte nämnvärt utvecklats. Kraven på idrotten är detsamma Rörelserna är detsamma, kropparna detsamma, och syftet med knäböj detsamma. Det borde innebära att knäböjningar med skivstång fortfarande än idag, är den vanligaste övningen för atletisk styrkeutveckling för benen i gymmet.

Knäböj, det vill säga sträck och böj i fot, knä och höftled, är en dynamisk synkroniserad länk av leder och muskler som producerar kraft med mål att gasa och bromsa specifika idrottsliga rörelser. Troligen de mest avgörande grovmotoriska egenskaperna en atlet behöver utveckla.

Många Tyngdlyftare förkastar alla andra böjar förutom djupa (hela) tunga OL böj. Styrkelyftaren väljer parallella(halva) och Friidrottaren partiella(kvarts), däremellan finns det och självklart finns de som väljer alla.

 

Ryckknäböj av Ida Adamsson Kellokoski på SM i Helsingborg 2018

Vi har gjort en enkel sammanställning på vetenskapliga studier om hur olika knäböjningar och variationer kan leda till olika effekter. Bra att känna till när ni läser vår sammanställning är det finns med stor säkerhet studier som bevisar andra effekter men vi är ute efter att ni ska förstå perspektiv och inse variationens betydelse. Vi vet också att olika kroppstyper, storlek på belastning, övningens tempo och utförandet aktiverar muskler olika mycket.

 • Grunda knäböjningar (partiella och halva) ökar vertikalhoppshöjd och minskar sprinttider mer än djupa (hela)
 • Hög och låg stångplacering genererar lika mycket vertikal kraft med vid olika ledvinklar
 • Knäböjningar med gummiband runt benen (nedanför knäna) ökar aktiveringen av storrumpan (Gluteus maximus)
 • Ryck knäböj aktiverar mindre underkroppsmuskulatur än knäböj bak men mer i främre axelmuskeln (anterior deltoid) och inga skillnader i bål
 • Parallella knäböjningar aktiverar mer rumpa (GM) än djupa knäböjningar
 • Ökad ankelrörlighet ger en mer upprest knäböjning vilket leder till att knäna går längre ut över fötterna vilket leder till ökad kraft från framsida lårs muskulatur (Quadriceps)
 • Förhållandet mellan knäböjning bak och knäböjning fram är runt 1/0,83
 • En tyngdlyftare gör ca 130% av det hen stöter
 • Gustav Hedlund, en stark svenska junior styrkelyftare i 94:an ”böjer” 300 kg och ”markar” 330 kg. Uttalas tre, tretti på lyftarspråk.
 • Djup knäböjning bak är effektivare för att träna upp nedre (erector spinae) ryggen än vad marklyft är
 • Variation av knäböjningsövningar ger bättre muskeltillväxt (hypertrofi) än att använda samma övning varje pass. Varierad och blockerad metod.
 • Tvåbens (bilateral) knäböjning skapar mer central trötthet och enbens (unilateral) knäböj mer lokal trötthet (pump)
 • Knäböjningar till bänk skapar mer explosiv kraft (RFD)
 • Bältes knäböjning genererar mindre aktivering i rumpan än vanlig knäböjning bak med stång
 • Det finns tre huvudhöftsträckare (gasare) i knäböj, rumpan (Gluteus maximus), baksida lår (hamstring) och insida lår (Adductor Magnus). Ju djupare ner i böjen desto mer insida aktiveras
 • Knäböjsböjssträckarna är i huvudsak framsida lår (Quadriceps)
 • Ju tyngre och snabbare du kör desto mer storrumpa(Gluteus maximus) aktiveras
 • Utfallsknäböj aktiverar mer storrumpa (Gluteus maximus) än knäböjning bak
 • Tunga knäböjningar utvecklar mer viljestyrd kontraktion än lätta (överförbar styrka till prestation)
 • Lätta snabba knäböjningar utvecklar mer inter muskulär koordination än tunga långsamma
 • Jobbiga knäböjningar från + 4 reps i reserv ner till O ger ökad muskeltillväxt (överförbar styrka till prestation)
 • Sveriges tyngsta godkända böj i klassisk stil är för kvinnor 222,5 kg och män 340 kg oberoende av kroppsvikt.

Om du vill utveckla dina muskler och styrka i benen genom knäböj är det bra om du varierar dina övningsval för att få nytta av styrka i din idrott. Djupa knäböj bak och knäböj fram får trots all ny vetenskap fortfarande räknas som ”säkra kort” om du vill utveckla din styrka för att lyfta tyngre vikter i ryck och stöt. Halva böj är bra, styrkelyftsböj, med eller utan dräkt är specifika tävlingsgrenar.

Vi tänker så här på Athletic Sports School/Olympic Liftingschool

 • ”Skönast böj” för tillvänjning och ökad motivation att fortsätta 100 pass/år
 • Lätta djupa böj i långsamt tempo med kvalitetsmetoden för säker teknikinlärning
 • Djupa böj för god rörlighet, ryggstyrka, ledfunktion, generell benstyrka och kontroll
 • Djup knäböj fram för positionsträning för tyngdlyftning (svagaste länk)
 • Grunda tunga och snabba knäböjningar för prestationsutveckling
 • Enbens knäböjningar för stabilitet, balans och kontroll
 • Variation av knäböjningar för ökad muskeltillväxt

Vill ni veta mer hur vi tänker träning? Anmäl er till våra utbildningar för aktiva och tränare

Bifogar Krafthastighetskurvan så att ni inte glömmer den. Ebbingehaus glömskurva är den mest negligerade upptäckten inom lärandet.

Lycka till

 

Om Olybook, den kompletta tävlings- och träningsdagboken

Det är kanske på tiden att vi berättar lite mer om vår Olybook?

Vi gör det lite bekvämt för oss. När ni har anmält er till vår utbildning i planering i den kompletta tävlings och träningsdaboken Olybook kommer ni ha möjlighet att läsa det här.

Vårt mål

Vi på Olympic Lifting School har som mål att utbilda lyftare till självtänkande individer med stor kunskap om idrotten       Tyngdlyftning. Vi vill att du och alla lyftare skall lära sig analysera sina egna lyft, välja rätt övningar, metoder, justera träning och  utvärdera sin träning baserat på träningens principer. Vi vill att lyftaren skall bli sin egen ”världens bästa tränare” i framtiden.

 

Bakgrund

Vi ansåg att det inte fanns någon bok på marknaden som täckte våra, tyngdlyftningens och tränarnas behov. Vi ville ha en dagbok som hade koll på hela träningsprocessen från analyser, planering, genomförandet, utvärderingar, och vi ville ha den analog.  Så vi skapade en som har allt det vi önskade och lite till. Det blev en bok på 208 sidor, en bok fylld med möjligheter. Vi har valt att döpa den till Olybook!

För vem

OLYBOOK är gjord av tyngdlyftare och tränare för tyngdlyftare och tränare samt alla de som älskar tyngdlyftning.

Vad

OLYBOOK är den kompletta tävlings- och träningsdagboken, men du kan även se den som en utbildning eller komplement till de hjälpmedel du har idag.

Innehåll

OLYBOOK innehåller mycket, men inte allt. Vi har skrivit ner över 80 korta tips för tyngdlyftningsplanering som vi har samlat på oss från föreläsningar, utbildningar, andra tränare, lyftare, böcker och vetenskapliga studier under snart 35 år. Vi har valt att ta med det som vi dagligen använder både för våra tyngdlyftare och övriga idrottare  i en mängd olika variationer.

Analys och referensvärden, 1 x tre års grovplanering, 1 x årsplanering , fyra veckors period planering, 150 x dagspass och tävlingsdokument. Om du anser att det saknas något är det bara till att höra av dig till oss, så ser vi vad vi kan göra i framtiden.

Fördelar 

 • Du får koll på din totala träningsbelastning och dina resultat
 • Du väljer själv vad du ska förbättra vilka övningar, varför, hur och när du skall träna
 • Du kan följa din egen utveckling och se att du verkligen blir bättre över tid
 • Du kan visa andra, få andras åsikter om hur du kan utvecklas på ett säkert och effektivt sätt
 • Du kommer lära dig mer om träning allmänt och hur du gör din träning mer effektiv för dig

Finns OLYBOOK som app?

Nej, vi anser att du lär dig bäst genom att skriva, räkna och reflektera. Att lära sig är ansträngande och att lära sig förstå träning är inget undantag.

Om du behöver hjälp med träning eller utbildning?

Vi lägger regelbundet ut tips och trix i vår facebookgrupp OLYBOOK och på vår hemsida www.olympicliftingschool.com. Där  kan du även anmäla dig till utbildningar i analys, planering, teknik och utvärdering.

Olympic Lifting Camp

Vi kör kontinuerligt Camp i tyngdlyftning med fokus på teknik i ryck, vändning och överstöt. Vi börjar med analys och därefter individuellt anpassade korrigeringsövningar för att utveckla de olika momenten. Självklart kan du använda din OLYbook och få hjälp med dig träningsplanering.

Beställa böcker efter din kurs

När din bok tar slut skriver du ett mail till info@olympicliftingschool.com så skickar vi en ny.

Lycka till och grattis till ditt beslut att använda OLYBOOK och Olympic Lifting School för din egen eller andras utveckling

Team Olympic Lifiting School

 

www.olympicliftingschool.com

Instagram: olympicliftingschool

Facebook: olybook

Epost:info@olympicliftingschool.com

 

Ha koll på din vecka i Olybook

Som tränare har du en ständig utmaning med att ta reda på dina aktivas ”icketräningsliv” för att kunna planera en optimal överbelastning av träningen/stress.

Vi känner idag till att sömnen, vätskan och kosten är mycket viktiga faktorer för att skapa en god balans mellan träning, skola, arbete och övriga stressituationer.

Genom att låta dina lyftare jobba i Olybook kan du på ett enklare sätt få en god överblick av veckan och öka lyftarens medvetenhet kring stress och återhämtning.

Den 5 september kör vi en ny Olybook kurs i Helsingborg.

Just nu är det endast tre platser kvar annars får du vänta till nästa gång.

Anmälan skickar du till info@olympicliftingschool,com

OLYBOOK