Årsplanering i OLYBOOK

”Att inte planera alls är att planera för ett misslyckande” Rita Emmet, ”Planer är värdelösa, planering ovärderlig” Churchill Annonser,  ”Säll är den som har till rättesnöre Att man bör tänka efter före” Tage Danielsson,  ”Låt vår oro för hur det ska gå bli tankar och planer om hur vi ska göra” Winston Churchill.

Det finns många olika sätt att beskriva hur viktigt det är att ha en plan, men många saknar en i alla fall så svaret ligger nog inte i att förstå hur viktigt det är utan att göra det.Om du är ensam i din satsning, tränar och tävlar när du känner för det,  jobbar när du vill, kommer när du vill, har ditt eget ställe och saknar en träningsgrupp, så klarar du dig säkert helt ok utan plan.

Vi riktar oss till de som behöver samarbeta och planera sitt liv och sin träning. Periodisering och planering är inte samma sak men går att kombinera.

I Olybook har du möjlighet att skapa din årsplan på ett klassiskt tyngdlyftningssätt

Nr 1 Bestäm villka tävlingar du vill genomföra under det aktuella året. Det lättaste sättet är att gå till Svenska tyngdyftningsförbundet och kolla vilka tävlingar som finns under året. 

”Börja med den viktigaste, näst viktigaste, osv”

Sätt gärna mål i form av process ( antal lyft per tävling) , prestation (personliga rekord och resultatmål( placering)

Nr 2. Antal pass per vecka. Hur många OLpass, allmänfys och annan idrott/aktivet ska du göra per vecka.  Antal pass hänger oftast ihop med perioden. Utgå ifrån hur mycket du tränade förra året, använd din gamla träningsdagbok.

”Specificits, progressiv överbelastning och variationsprincipen”

Nr 3  Bestäm namn på dina olika perioder. Vad, varför och till vilken nytta för du beskriva för dig själv. Därefter markernar du vilken typ av period du skall träna per vecka. (du kan kombinera flera olika perioder) Försök att gå tillbaka och se om du har en modell som fungerat bra för dig tidigare. Det är viktigt att du tänker på de olika träningsprinciperna.

”Börja från tävlingsveckan och gå tillbaka”

Nr 4 Övriga aktiviteter. Träningsläger, landslagssamlingar, experthjälp, videoanalys, semester etc. 

Nr 5 Lämna över din plan till olika tränare, aktiva och experter för nya perspektiv och infallsvinklar.

Alla planer behöver korrigeras, men nu har du en plan. Bra jobbat!

Vill du lära dig mer om hur du skapar din årsplan och mycket annat kan du anmäla dig till OLYbook utbildning den 5 september i Helsingborg på info@olympicliftingschool.com

Lycka till

OLYTEAM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *